lauantai 9. tammikuuta 2016

Lahjalistattomuus

Jum-bow

Lahjatoivelistat ovat asia, joka jakaa mielipiteitä. Meille sellaista ei tule. Jotenkin koen lahjatoiveet ja -pyynnöt jollain tasolla epäkorrekteina. Helpottavathan ne elämää, mutta toisaalta en millään tohtisi pyytää mitään kallista. Totta kai oikeasti se asia, mitä tarvitaan, on rahoitus häämatkaa varten, mutta muuten emme edes aidosti tarvitse mitään. Rahan pyytäminen hääsäästötilille on myös ihan yhtä lailla jotenkin vierasta minulle. En paheksu toisia, jotka listoja tekevät, ilmeisesti se on aika yleistäkin. Meillä ei kuitenkaan ole isot häät, emme kestitse sataa henkeä. Lähipiiri sitten suunnilleen tietääkin, mikä meille on mieluista, ja jos pää lyö ihan tyhjää ja lahjan haluaa tuoda, saahan ideoita sitten meiltä kysyä.

presents for their new house!

Mielestäni lähtökohtaisesti ei ole edes oletettavaa, että kaikki toisivat lahjoja. Häät ovat monille inhottava kustannuserä kesässä, etenkin, jos kesälle sattuu valmistujaisia, muita häitä ja juhlia, joihin jo matkustamiseen menee rahaa.

Olen aika pöyristyneenä katsellut häälahjakeskusteluja. Mielestäni aika monella hääparilla on minun makuuni aika itsekäs tyyli häälahjojen suhteen: saatuja häälahjoja haukutaan jossain iltapäivälehden kommenttiosiossa. Muistan eräänkin morsiamen valittaneen lahjaviinin laadusta. Minun mielestäni häihimme sopiva lahja on vaikka edullinen viinipullo - menee varmasti käyttöön. Tai pelkkä kortti. Meille on tulossa vieraaksi ihmisiä, joilla ei ole välttämättä varaa mihinkään 50 euron lahjaankaan. Etenkään en toivo sitä, että ihmiset jättävät tulematta, koska lahjaan ei ole varaa. Jos hääparin lahjalista olisi täynnä vain yli 100 euron lahjoja, saattaisipa olla, että itsekin jättäisin välistä.

Mutta kyllähän minä lahjoja rakastan, siitä ei ole kyse. Jokaisessa meissä asuu pieni materialisti. :)

Kysyin sulhaselta, mitä mieltä hän on. Luki tekstin läpi ja totesi, että samanlaiset näkemykset meillä on.

4 kommenttia:

 1. Lahjalistattomuus on aina kova ratkaisu, mikäli tykkää ottaa kaappeihinsa epämääräistä krääsää. Listattomana voisi olla helppoa, mikäli nykyinen sukupolvemme ei olisi tavaroiden suhteen näin rikkaita. "Toivomme muistamiset häälahjatilille" on ratkaisuna ekologinen ja vieraille helppo. Sinne voi laittaa tismalleen haluamansa kokoisen lahjan. Meille tuli 30e -> ylöspäin erikokoisia lahjoituksia, emmekä yhdestäkään pahastuneet(joistain yllätyimme positiivisesti). Tavaralahjana annetuista astioista emme ole käyttäneet yhtäkään ja ne menevät todennäköisesti jälkikasvun mukaan ensimmäiseen omaan asuntoon. Lahjakortit ja alkoholi, joita lahjoittivat paremmin paria tuntevat on käytetty hyvillä mielin.

  Miika Suvanto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jotenkin vierastus myös tuota lahjatoivomusta kohtaan. En halua, että kutsuissa oletetaan vieraiden tuovan lahjoja.

   Poista
 2. Kummilapseni meni naimisiin muutama vuosi sitten. Hän ja hänen miehensä ovat hyvätuloisia ja varakkaista perheistä, toisin kuin minä. Lahjalistaa heillä ei muistaakseni ollut. Minä lahjoitin terveydenhoitajalle polkupyörän Afrikkaan hyväntekeväisyysjärjestön kautta. Kuusikymmentä euroa se fillari maksoi. Taisi olla Unicefin kautta, ellen väärin muista. Ainakin minä ja se terveydenhoitaja ilahduttiin tästä lahjasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *painaa tykkää-nappulaa* Tollaset on hyviä, jos oikeasti ei ole tarvetta rahalle tai tavaralle.

   Poista